tábory - turistika - zábava -

opravdu dobrý tábor

08.06.2009 17:27

 

POPRVÉ NA TÁBOR...

8.6.2009 0:00, Opravdu dobrý tábor, redakce, zobrazeno 7312x

POPRVÉ NA TÁBOR...Letní dětské tábory se kvapem blíží a tak informační centrum Borovice.cz a projekt Opravdu dobrý tábor spojili své síly, aby vám přinesli důležité a zajímavé rady jak postupovat při výběru toho správného tábora.
Název druhého dílu našeho táborového seriálu je Poprvé na tábor...

Vzpomenete si na svůj vlastní „první tábor“...Co se vám líbilo, co ne, čeho jste se báli a co vás bavilo a těšilo...
Možná ta následující porovnání mohou znít směšně, ale na první dny v mateřské škole se děti vždy nějaký čas připravují, a ještě víc i na školní začátky v první třídě. Podobnost je však na místě – dítě vždy vstupuje do neznámého prostředí. Dokonce, i když pojede se starším sourozencem, ten má často jiné starosti a zájmy, než se „starat“ o mladšího brášku nebo sestřičku.
Zcela zásadní chybou pak je stresování dítka výroky, co všechno bude muset, neblahá jsou slova: „Oni ti ukážou, co je pořádek... Tam budeš muset poslouchat...“ Nelze se pak divit, že se mu nebude chtít... Mluvte s ním raději o tom, co může čekat hezkého, zábavného, zajímavého.

Dále připojujeme ještě shrnutí letitých zkušeností...
 

  • Pečlivě zvažujte typ tábora, na který chcete dítě poslat i to, co uslyšíte od jeho vedoucích. Bude tam mít vaše dítě další vrstevníky, případně už nějaké známé?

  • Pouvažujte, jaké fyzické nároky dítě čekají? Nebojí se tmy? Není někdy zbytečně lítostivé, nebo naopak hyperaktivní? Zkušení vedoucí dovedou mnohé problémy vašeho dítěte vyřešit, ale musí o nich předem vědět právě od vás rodičů.

  • U „prvotáborníků“ je opravdu nutné, abyste se seznámili s vedoucími a výborné je, má-li šanci setkat se s budoucími druhy dřív, než až při odjezdu na tábor.

  • Při přípravě vybavení na tábor se řiďte doporučením vedoucího příslušného tábora. Doby, kdy jste na tábory jezdili sami, jsou nejspíš už dávno pryč.

  • Buďte co nejsdílnější k vedoucím, klidně prozraďte i drobné fígle, které „fungují“. Vedoucí sice nemá na starosti pouze vaše dítko, ale na vyslechnutí podrobností o trampotách a zkušenostech s jejich překonáváním si ten dobrý najde čas, zvláště u „prvotáborníka“.

  • Rozhodně nezatajte žádné problémy, například z obavy, že když je „prozradíte“, dítě nebude na tábor přijato. Není nic horšího než tento postup.

  • Pozor na jídlo, kterým vybavíte dítě na cestu. Krásně osmažený řízek i šunka, vložená do housky může za pár hodin v letním vedru zezelenat a táborový zdravotník a vedoucí (někdy i nejbližší lékař) si pak lámou hlavu, z čeho vaše dítě hned trpí bolestmi žaludku, či ještě horšími střevními potížemi.

  • Posílaní balíčků s jídlem na tábory není nutné. A pochoutky všeho druhu jsou výborným lákadlem pro mravence, vosy, včely, leckdy i hlodavce.

  • Pište. A současně brzy reagujte na sdělení z korespondence dítěte – pochvalte úspěch, pochlubí-li se jím děcko, povzbuďte, naznačuje-li problém. Rozdáte-li před táborem adresu širšímu příbuzenstvu a dohodnete-li se s nimi na korespondenci (stačí pohledy), „prvotáborník“ je z bohaté a povzbuzující korespondence blažený.

  • Nedejte na první či druhý dopis, pohled či mobilní volání: „Mami, tati, mně se tu nelíbí, přijeďte si pro mě..!“ Důvodem může být nejčastěji opravdu jen nezvyklost prostředí a běžného táborového života, okamžitý či náhodný nezdar v nějaké hře. Máte-li pochybnosti, spojte se s vedoucím tábora, jistě vám už před táborem sdělil kontakt. V devadesátidevítti případech ze sta po táboře uslyšíte, jak to všechno bylo báječné.

  • Nezapomeňte či nezaměňte datum a hodinu příjezdu z tábora. Čekání po příjezdu – jestli rodiče nezapomněli přijít – je nedobrou tečkou za zážitky z tábora samotného a svědčí o tom, že dítě bylo odloženo.


Úspěšný projekt občanského sdružení Pionýr Opravdu dobrý tábor se i letos dočkal svého pokračování. Cílem tohoto projektu je zvýšení povědomí veřejnosti v oblasti obecných pravidel, jež by měl splňovat každý tábor, a ochrany práv spotřebitelů služeb rekreačního charakteru pro děti a mládež. Cílovou skupinu tvoří především rodiče dětí – budoucích účastníků táborů a pobytových akcí.
Prostřednictvím dlouhodobé informační kampaně realizované ve sdělovacích prostředcích, na informačních webových stránkách www.dobrytabor.cz a dále prostřednictvím vlastních tištěných materiálů, jejíž součástí je i příprava kontaktních akcí určených veřejnosti s nabídkou setkání s odborníky, se snažíme prohloubit zájem rodičovské veřejnosti o tuto problematiku. Projekt úspěšně probíhá již od roku 2005.

text stažen z www.borovice.cz

Vyhledávání

Kontakt

Hlavas Novotný Jan 775375134

Anketa

Sleduji stránky

ano (360)
29%

ne (886)
71%

Celkový počet hlasů: 1246

Odkaz na partnerské stránky 

ZŠ Šitbořice  https://zssitborice.webnode.cz

Novotný Jan fotograf - www.novotnyjan.cz

KČT CHAMELEON  www.chameleonbrno.org

A-TOM ČR  www.a-tom.cz

Kateřina Loučková www.dizajnerka.cz

 

 

 

 

 

 

Sponzoři rok 2010 - 2011

2010

PRAMOS a.s.

RWE - NET4GAS

ČASOPIS TURISTA A PORTÁL "NACESTU"

CHAMELEON BRNO A ČRDM JMK

OBEC ŠITBOŘICE

2011

NET4GAST

RACIO - BŘECLAV

2012

Obec Šitbořice

NET4GAS

Produkty

První pomoc

První pomoc

Kdo má zájem o naše školení nechť se ozve hlavnímu vedoucímu na email. Není to drahé ale není to ani zadarmo. 
www. a-tom.cz www.pramos.cz www.kct.cz